Hur säkrar man jobbet?

Du har skrivit en bra ansökan och ska få komma på intervju. Men vad händer nu? Har du kommit så långt betyder det att arbetsgivaren anser att du är kvalificerad för jobbet. Nu är det viktigt att du ger ett gott första intryck. Presentera dig på ett bra sätt och glöm inte att visa att du är intresserad.

Förbered dig väl

Skaffa dig kunskap om företaget på deras hemsida, läs igenom platsannonsen och gå igenom din ansökan igen. Tänk noga över varför du har sökt och varför just du är rätt person för jobbet. Förbered frågor du vill ställa under intervjun och skriv gärna ner dem. Ta också med exempel från tidigare jobb som kan vara relevanta.

När det är dags

Kom i tid! Presentera dig i receptionen om det finns en. Tänk på att de du möter kanske blir ombedda att berätta som sitt första intryck av dig. Kom ihåg namnet på den du ska på intervju till. Ett fast handslag och ögonkontakt är positivt.

Intryck

Ha med anteckningar, cv, ansökan, eventuella exempel på tidigare utfört arbete, referenser och eventuella examensbevis till intervjun. Klä dig snyggt och anpassa klädseln utifrån det arbete du söker.

Anteckna gärna under tiden och var framåt genom att ställa relevanta frågor om jobbet – visa att du har förberett dig. Och inte minst måste du vara en god lyssnare.

Det är tillåtet att vara nervös, men undvik att tugga tuggummi, fippla med pennor och så vidare.

Intervju

Under intervjun blir du ombedd att presentera dig själv och gå igenom ditt cv. Tänk på att intervjuaren både är ute efter att se din personlighet och att få en inblick i din konkreta kompetens. Var därför inte rädd att berätta om dig själv, utan att gå in på för många detaljer. Du ska sälja dig själv.

Frågor

Det är ofta svårt att veta vilka frågor man kommer att få, men det är alltid bra att vara väl förberedd på frågor om vem du är. Under intervjun kommer fokus att ligga på resultat från tidigare arbeten, din motivation för arbetet, varför du har sökt och om du passar in socialt. Du kommer långt på att vara förberedd och att kunna sälja dig själv..

Efter intervjun

Innan du lämnar intervjun kan du gärna fråga om hur processen går vidare. Det kan ge dig en bra grund för uppföljning. Ta kontakt med intervjuaren 1–2 dagar efter den dagen de har sagt att de ska återkomma till dig för att förhöra dig om läget. Du kan också skicka ett mejl där du tackar för intervjun efter att du har varit där.

Fler jobbsökartips

Cv-tips

Jobbsökartips